Goede voornemens: de Ezelpas-editie

De geschiedenis van goede voornemens begint zo’n 4000 jaar geleden in de tijd van de Babyloniërs. Zij deden tijdens hun nieuwjaarsvieringen geloften aan de goden, bijvoorbeeld dat ze hun schulden zouden afbetalen of geleende voorwerpen zouden teruggeven. Nu is de jaarwisseling vooral een moment om te reflecteren op je leven en persoonlijke doelen te stellen voor het nieuwe jaar. Wat wens jij voor 2024?

Goede voornemens die niemand volhoudt

De populairste goede voornemens gaan bijna altijd over gezondheid: afvallen, gezonder eten, meer sporten, stoppen met roken of drinken. Allemaal goede doelen, maar wie houdt ze vol? Bijna niemand! Op de lange termijn slaagt minder dan 10% erin om zich aan hun beloftes te houden. De meeste Nederlanders laten hun goede voornemens na twee weken al varen.

Tips om je goede voornemens wel vol te houden

Vastberaden om je goede voornemens dit jaar wél vol te houden? Wees dan vooral niet te ambitieus. Als je te veel voornemens of te grote doelen hebt, is de kans groter dat je snel faalt. Focus op kleine en concrete doelen, zoals ‘twee keer in de week een half uurtje wandelen’ in plaats van ‘meer bewegen’. Zorg daarnaast dat je je voornemens leuk maakt. Ook leuke dingen kunnen goed zijn voor jezelf of voor anderen. En ze zijn een stuk makkelijker vol te houden.

Dit jaar ga ik…

Vaker een drankje doen met vrienden

Meer tijd doorbrengen met de mensen die belangrijk voor je zijn, is altijd een goed idee. Of je dan voor een glaasje fris gaat in plaats van de alcoholische variant, bepaal je lekker zelf. Het gaat om het gezelschap!

Bekijk hier enkele horecagelegenheden in Heemskerk waar jullie gezellig kunnen zitten.

Groep vrienden in cafe

Meer lokaal shoppen

Laten we eerlijk zijn, online kleding shoppen doen we vooral vanwege het gemak en tijdsgebrek. In de winkel je nieuwe kleding uitzoeken is eigenlijk veel leuker. De kleuren zien er op een scherm toch altijd net even anders uit en maten willen ook nog weleens verschillen per merk. Bovendien wil je kleding passen om erachter te komen of de stof lekker aanvoelt, het kledingstuk mooi valt en jou goed staat.

🛍️ Gelukkig zijn er genoeg leuke kledingwinkels in de buurt.

Iets nieuws leren

Nieuwe dingen leren is goed voor je. Het prikkelt je hersenen en het geeft je een voldaan gevoel. En nee, je hoeft niet vloeiend Chinees te leren om van die voordelen te profiteren (tenzij je daar zin in hebt natuurlijk).

Misschien wordt 2024 het jaar waarin jij zelf die muur in de slaapkamer gaat behangen, eindelijk je favoriete muziekinstrument leert spelen of ontdekt hoe leuk modelbouwen is. Wie weet hou je er een leuke hobby aan over, en anders probeer je gewoon nóg iets nieuws.

De tijd nemen om te ontspannen

Stress hebben we genoeg, dus meer ontspannen is een uitstekend voornemen. Voor een grotere kans op slagen, moet je het wel concreter maken, zoals:

  • Elke week ongestoord een film kijken
  • Maandelijks een flinke duinwandeling maken
  • De afwas laten staan op je vrije dag – die kan best wachten tot morgen!
Vrouw ligt op de bank met popcorn