Wie zijn wij?

De Ezelpas is dé lokale cadeaukaart in Heemskerk. Hij is in het leven geroepen door gemeente Heemskerk en de BIZ vereniging Centrum Heemskerk (In Heemskerk). Dit hebben ze gedaan om de ondernemers in Heemskerk een steuntje in de rug te geven na de zware coronaperiode. Met de Ezelpas willen zij ervoor zorgen dat inwoners van Heemskerk en omgeving meer bij lokale ondernemer gaan en blijven besteden. 

Want lokaal is belangrijk! De lokale ondernemer is sociaal betrokken. Zij vragen hoe het met je gaat, kennen je persoonlijke verhaal en zullen je met raad en daad helpen en adviseren. Zij zorgen voor de eerste baantjes, sponsoren de lokale sportclub. Moet je je eens voorstellen hoe het leven er uit zou zien zonder deze lokale helden? Daar moet je toch niet aan denken. 

Daarom is het goed om je lokale favorieten te blijven steunen. Zij zijn namelijk de smaakmakers van Heemskerk en verdienen jouw support. Daarom is de Ezelpas ook zo’n leuk lokaal cadeau. Met deze lokale cadeaukaart steun je de ondernemers die jouw nabije omgeving kleur geven. Met recht het leukste lokale cadeau om te geven en te krijgen!

EzelPas voor- en achterkant

Waarom de naam Ezelpas?

De ezel is een kenmerkend element van Heemskerk, maar waarom?
Heemskerk was na de middeleeuwen voornamelijk een agrarisch dorp dat geld verdiende met
land- en tuinbouw. Veel van de verbouwde gewassen bestond uit aardbeien. Deze werden
verkocht in Beverwijk. Het gerucht gaat dat de Heemskerkse tuinders deze goederen vervoerden met behulp van ezels. Hierna werd dit dier symbool voor de bewoners van ons dorp.

Echter is hier geen uitbundig bewijs voor. De eerste schriftelijke beschrijving van Heemkerkers onder
deze bijnaam was van de toenmalig burgemeester in 1873. Hij verwijst daarbij naar de koppigheid van de burgers. Deze omarmde langzaam deze ‘eretitel’. 

Zoals je begrijpt was er geen andere mogelijkheid dan dat de lokale cadeaukaart voor Heemskerk een Ezelpas werd. Met uiteraard een schattige ezeltje. Wie wordt daar nu niet verliefd op.